Κουρκουμίνη! Το πιο δημοφιλές συστατικό στην επιστημονική έρευνα!

Κουρκουμάς και κουρκουμίνη

Ο κουρκουμάς θεωρείται το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες υψηλής ποιότητας οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς έχει σημαντικά ωφέλη στον οργανισμό μας και στην  γενική υγεία μας.Ο κουρκουμάς αποτελείται από κάποιες ισχυρές ενώσεις, οι οποίες ονομάζονται κουρκουμινοειδή, εκ των οποίων η ισχυρότερη ένωση ονομάζεται κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό που περιέχει ο κουρκουμάς και είναι αυτό που μας προσφέρει τα σημαντικά οφέλη του, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.Ο κουρκουμάς δεν περιέχει πάρα πολλή κουρκουμίνη, αφού η περιεκτικότητά του σε αυτή είναι περίπου 3% κατά βάρος. Οι περισσότερες από τις μελέτες για τον κουρκουμά χρησιμοποιούν εκχυλίσματα που περιέχουν κυρίως κουρκουμίνη που ξεπερνούν το 1 γραμμάριο ανά ημέρα. Θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να φτάσει κανείς σε αυτά τα επίπεδα πρόσληψης, προσθέτοντας απλά το εν λόγω μπαχαρικό στην καθημερινή διατροφή του.

Τα οφέλη της κουρκουμίνης

Ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση! Είναι μάλιστα τόσο ισχυρή ώστε να φτάνει την δράση των αντιφλεγμονώδων φαρμάκων χωρίς να υπάρχουν παρενέργειες. Η κουρκουμίνη στοχεύει σε πολλαπλά επίπεδα την φλεγμονή σε μοριακό επίπεδο. Συγκεριμένα η κουρκουμίνη εμποδίζει την δράση του NF-kB, ενός μορίου που φτάνει στους πυρήνες των κυττάρων και υποκινεί την λειτουργία των γονιδίων που σχετίζονται με την φλεγμονή. Το NF-kB πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές χρόνιες παθήσεις και ασθένειες.Γενικά, ο κουρκουμάς παίζει ρόλο-κλειδί στον έλεγχο της φλεγμονής, επειδή η κουρκουμίνη είναι μία βιοδραστική ουσία που την καταπολεμά σε μοριακό επίπεδο.

Είναι ισχυρο αντιοξειδωτικό

Η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση και από την εκδήλωση πολλών ασθενειών. Αφορά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια με ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν την τάση να αντιδρούν σε σημαντικές οργανικές ουσίες,όπως τα λιπαρά οξέα οι πρωτεΐνες και το DNA. Ο κύριος λόγος που τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο ευεργετικά για την υγεία, είναι επειδή προστατεύουν τον οργανισμό του ανθρώπου από τις ελεύθερες ρίζες. Η κουρκουμίνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες λόγω της χημικής του δομής. Αλλά η κουρκουμίνη ενισχύει ταυτόχρονα τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων που έχει ο οργανισμός μας από μόνο του, ούτως ή άλλως. Έτσι, συμβάλλει στην καλύτερη υγεία σε διπλό επίπεδο. Μπλοκάρει άμεσα τις ελεύθερες ρίζες και ταυτόχρονα διεγείρει τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του σώματος.

Νοητική υγεία

Παλαιότερα πίστευαν ότι οι εγκεφαλικοί νευρώνες δεν ήταν σε θέση να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται μετά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι αυτό δεν ισχύει. Οι εγκεφαλικοί νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίζουν νέες συνδέσεις, αλλά σε ορισμένες μόνο περιοχές του εγκεφάλου, ενώ μπορούν επίσης να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό. Μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις αυτής της διαδικασίας είναι ο προερχόμενος από τον εγκέφαλο νευροτροφικός παράγοντας (Brain-Derived Neurotrophic Factor – BDNF), ο οποίος είναι ενας τύπος αυξητικής ορμόνης που λειτουργεί στον εγκέφαλο.Πολλές κοινές διαταραχές του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Τέτοιες διαταραχές είναι η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ.Η κουρκουμίνη, που έχει ο κουρκουμάς, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης BDNF στον εγκέφαλο.Έτσι, είναι αποτελεσματική στην καθυστέρηση ή ακόμη και στην αναστροφή πολλών ασθενειών του εγκεφάλου, ενώ περιορίζει την κατάπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, που έρχεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου. 

Share this post

error: ©All rights reserved BIOLOGICA Nutraceuticals O.E.