Κολλαγονο
10 τροφές που ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου!
BIOLOGICA BLOG
Τι είναι το κολλαγόνο;
Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη δομή του δέρματος για την ελαστικότητα και για τη σταθερότητά του. Επιπλέον το κολλαγόνο βρίσκεται σε διάφορες ινώδεις δομές του σώματος, όπως στα οστά, στους χόνδρους, τένοντες, συνδέσμους, νύχια και μαλλια. Η παρουσία του κολλαγόνου στον οργανισμό συμβάλλει στην προστασία, στη σταθερότητα και στην ευελιξία αυτών των δομών, ενώ συγχρόνως υποβοηθά την αναγέννηση και συντήρηση των υποστηρικτικών ιστών.
Το κολλαγόνο είναι βασική πρωτεϊνη του σώαματος μας. Ισοδυναμεί με το 80% – 90% του ξηρού βάρους του δέρματος μας. Έχει σπειροειδή δομή και αποτελείται από τρείς σειρές 100 αμινοξέων. Είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματος. Το κολλαγόνο μαζί με την ελαστίνη και άλλες πρωτεΐνες που ονομάζονται γλυκοπρωτεΐνες, αποτελούν τη λεγόμενη εξωκυττάρια ουσία. Το δίκτυο αυτό δίνει δομή στο ίδιο το δέρμα, σαν μυς, εξοπλίζοντάς το με όλες του τις φυσικές ιδιότητες, όπως την τόνωση, την ανθεκτικότητα και τη σφριγηλότητα.
Χάνουμε κολλαγόνο με ρυθμό 1% το χρόνο!
Από τα μέσα της δεκαετίας των 20 και μέχρι τα 30 και κάτι, το δέρμα χάνει περίπου 1% κολλαγόνο ετησίως. Η σύνθεση του κολλαγόνου από τους ινοβλάστες μειώνεται, οδηγώντας στην απώλεια της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας. Στα 80 μας, το δέρμα μας θα παράγει 75% λιγότερο κολλαγόνο από ό,τι όταν ήμασταν 20 ετών.
Γιατί 75% και όχι 60% (1% X 60 έτη);
Στην πραγματικότητα, η απώλεια κολλαγόνου κατά 1% κάθε χρόνο είναι το ελάχιστο. Η μείωση του κολλαγόνου ενδέχεται να επιταχυνθεί: από τη φωτογήρανση, τη ρύπανση, το κάπνισμα και τη διατροφή. Οι ελεύθερες ρίζες και η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης (η βιολογική διαδικασία κατά την οποία μόρια σακχάρων προσκολλώνται στο κολλαγόνο) μπορεί να προξενήσουν εκτεταμένες βλάβες, προκαλώντας τη «σκλήρυνση» των υπαρχουσων ινών κολλαγόνου. Επιπλέον, τα ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο (MMPs) ενεργοποιούνται από τις ακτίνες UV. Δεδομένου λοιπόν του σπουδαίου στηρικτικού του ρόλου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η υποβάθμιση του κολλαγόνου γίνεται ορατή στην επιδερμίδα, καθιστώντας την λιγότερο ελαστική και σφριγηλή.
BIOLOGICA BLOG
Οι 10 τροφές που βοηθούν σημαντικά στην παραγωγή κολλαγόνου!
1.Ζωμός κρέατος
Πρόκειται για ένα τρόφιμο εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που βοηθάει πολλαπλώς τον οργανισμό μας, είναι και ιδιαίτερα οικονομικό στην παρασκευή του και χρησιμοποιείται σε όλο τον πλανήτη από τα αρχαία χρόνια.Οι επιστήμονες επικυρώνουν την καλή άποψη που επικρατούσε ανέκαθεν για τον σπιτικό ζωμό. Και παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη έρευνα αφιερωμένη στο ζωμό από κόκκαλα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία τροφή πλούσια σε ανόργανα άλατα σε μορφή την οποία το σώμα είναι σε θέση να απορροφήσει εύκολα – όχι μόνο ασβέστιο που είναι το προφανές, αλλά και μαγνήσιο, φώσφορο, πυρίτιο, θείο και ιχνοστοιχεία. Περιέχει το υλικό από τους χόνδρους και τους τένοντες, δηλαδή στοιχεία όπως η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη, τα οποία πλέον πωλούνται ως ακριβά συμπληρώματα διατροφής για την αρθρίτιδα και τους πόνους στις αρθρώσεις.
Βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και των πόνων στις αρθρώσεις. Ο ζωμός των οστών, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω είναι πλούσιος σε ανόργανα άλατα και περιέχει επίσης γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη που βοηθούν στην άμβλυνση των επιβλαβών επιπτώσεων της αρθρίτιδας και των πόνων από τις αρθρώσεις. Αντί να ξοδέψετε μια μικρή περιουσία για τα συμπληρώματα, ενσωματώστε περισσότερο ζωμό των οστών στην καθημερινή διατροφή σας.
Ενισχύει το πεπτικό σύστημα.
Βοηθά το στομάχι να διαλύσει τα λαχανικά, τα κρέατα και τα όσπρια. Οι ζωμοί οστών έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, όπως κολίτιδα, και η νόσος του Crohn Επιπλέον, η παρούσα στους ζωμούς οστών ζελατίνη, βοηθά στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων με έλκη. Περιέχει επίσης προλίνη, ένα αμινοξύ που είναι σημαντικός πρόδρομος στο σχηματισμό του κολλαγόνου.
Είναι πλούσια πηγή αμινοξέων
Ιδιαίτερα στα εξής αμινοξέα: αργινίνη, γλυκίνη και προλίνη. Η γλυκίνη υποστηρίζει τις διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος και χρησιμοποιείται στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Η γλυκίνη είναι επίσης σημαντική στην πέψη και την έκκριση των γαστρικών υγρών και βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και της φλεγμονής. Η προλίνη, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C, είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία του δέρματος. Είναι εξαιρετικός για τα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα Είναι πλούσια πηγή σε ζελατίνη και κολλαγόνο. Οι ζωμοί οστών προάγουν την υγεία του συνδετικού ιστού στο σώμα και να μπορέσει να κρατήσει τα μαλλιά και τα νύχια δυνατά και υγιή. Επιστήμονες όπως η Δρ Kate Shanahan προτείνουν επίσης και το ζωμό των οστών για να βοηθήσει στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Σύμφωνα με την ίδια, “οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο κολλαγόνο μέσω της διατροφής τους είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κυτταρίτιδα στο λιπώδη ιστό τους.”
2. Κοτόπουλο
Αν έχετε καθαρίσει, κόψει ολόκληρο κοτόπουλο θα έχετε παρατηρήσει ότι καλύπτεται από πολλούς συνδετικούς ιστούς. Αυτοί οι ιστοί καθιστούν το κοτόπουλο και το κρέας του πλόυσια διατροφική πηγή κολλαγόνου. Αρκετές μελέτες χρησιμοποιούν τον λαιμό και τους χόνδρους του κοτόπουλου ως πηγή παραγωγής κολλαγόνου για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.
3. Ψάρια και οστρακοειδή
Όπως και τα υπόλοιπα ζώα έτσι και τα ψάρια έχουν κόκκαλα και συνδέσμους τα οποία περιέχουν κολλαγόνο. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το θαλασσινό κολλαγόνο είναι και το πιο εύκολα απορροφήσιμο. Αυτά που περιέχουν το περισσότερο κολλαγόνο στα ψάρια όμως είναι και τα κομμάτια που δεν τρώμε, όπως τα μάτια, το κεφάλι καθώς και τα λέπια. Στο χώρο της επιστήμης έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές τα λέπια και το δέρμα των ψαριών για την παραγωγή κολλαγόνου.
4. Ασπράδι αυγού
Μπορεί το ασπραδι αυγού να μην έχει κόκκαλα ή συνδετικούς ιστούς, όπως τα υπόλοιπα ζωϊκά προϊόντα, περιέχει όμως σε μεγάλες ποσότητες προλίνη (proline), ένα από τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου.
5. Εσπεριδοειδή
Η βιταμίνη C παίζει κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή του προ-κολλαγόνου, ο πρόδρομος του κολλαγόνου γι΄αυτό είναι και πολύ σημαντική η πρόληψη της συνιστώμενης ημερησίας δόσης βιταμίνης C.
6. Μούρα
Όποιο κι αν είναι το αγαπημένο μας μούρο, όλα έχουν να μας προσφέρουν τεράστια οφέλη για τον οργανισμό μας, ακόμα και για την επιδερμίδα μας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μούρα περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τα σημάδια πρόωρης γήρανσης. Τα μούρα είναι και μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C απαραίτητη για την δημιουργία του προ-κολλαγόνου όπως προαναφέραμε.
7. Σκόρδο
Το σκόρδο (Allium sativum) είναι γεμάτο με μικρές ποσότητες συστατικών που συμμετέχουν στην ανάπλαση του κολλαγόνου στον οργανισμό, όπως η ταυρίνη. Το σκόρδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου.
8. Φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά έχουν μία πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η καταναλώση λαχανικών πλούσια σε περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη ενισχύουν την σύνθεση και τον ρόλο του προκολλαγόνου στο δέρμα μας.
9. Ντόματες
Μία άλλη κρυφή πηγή βιταμίνης C είναι οι ντομάτες! Μία μεσαίου μεγέθους ντομάτα μπορεί να μας προσφέρει μέχρι και το 30% της παραγωγής του κολλαγόνου! Ένα άλλο πολύ σημαντικό συστατικό της ντομάτας είναι το λυκοπένιο. ισχυρότατο αντιοξειδωτικό για το δέρμα μας.
10. Πιπεριές
Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε περιεκτικότητα βιταμίνης C καθώς και περιέχουν μεγάλη ποσότητα καψαϊκίνης, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο καταπολεμά και τα πρόωρα σημάδια γήρανσης.