Τι είναι η ψωρίαση;
Η ψωρίαση είναι μία χρόνια και υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης δερματοπάθεια με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Η νόσος οφείλεται στον αυξημένο ρυθμό πολλαπλασιασμού των επιδερμιδικών κυττάρων. Χαρακτηρίζεται από περιγεγραμμένες, ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια και συνοδεύεται συχνά από κνησμό.Τα αίτια και οι παθογενετικοί μηχανισμοί της νόσου δεν είναι πλήρως γνωστά. Mεσολαβούν μηχανισμοί αυτοανοσίας και εμπλέκονται φλεγμονώδεις οδοί με συμμετοχή πολύπλοκων γενετικών μηχανισμών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Η κλινική εικόνα της ψωρίασης ποικίλλει από την εμφάνιση λίγων εντοπισμένων βλαβών μέχρι την εκδήλωση βαριάς γενικευμένης νόσου.Οι ψωριασικές βλάβες εμφανίζονται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο, στους αγκώνες, στις παλάμες, στον κορμό, στη γεννητική περιοχή, στα γόνατα, στα πέλματα και στα νύχια. Προσβάλλει ποσοστό 0,6-6,5% του πληθυσμού στην Ευρώπη και ποσοστό 3,15% στη Β. Αμερική.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, στη χώρα μας η μέση ηλικία των ασθενών είναι περίπου 43 έτη, ενώ η αναλογία ανδρών:γυναικών είναι 1,8:1. Η μέση ηλικία των ασθενών κατά το πρώτο επεισόδιο της νόσου, είναι περίπου 31 έτη. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ποσοστό 35% των ασθενών αναφέρει οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
Τι προκαλεί την ψωρίαση;
Η ψωρίαση σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στους εκλυτικούς παράγοντες της νόσου περιλαμβάνονται λοιμώξεις (στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, ΗΙV), διάφορα φάρμακα, ενδοκρινικοί παράγοντες, μεταβολικοί παράγοντες, εποχιακοί παράγοντες (υγρό, ψυχρό κλίμα), ψυχολογικοί παράγοντες (συναισθηματική φόρτιση, άγχος), τραυματισμοί, κάπνισμα και παχυσαρκία. Η κληρονομικότητα, σε συνδυασμό με τους εκλυτικούς παράγοντες, προκαλεί την παθολογική διέγερση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ-λεμφοκύτταρα). Τα Τ-λεμφοκύτταρα, μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε κάποιο σημείο του δέρματος, δημιουργούν μία τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και παράγουν διάφορες ουσίες (κυτταροκίνες), όπως την ιντερλευκίνη 17Α (IL-17Α). Οι ουσίες αυτές δρούν πάνω στα κύτταρα του δέρματος και διαταράσσουν τον φυσιολογικό τους κύκλο. Σε άτομα χωρίς ψωρίαση, τα κύτταρα του δέρματος ωριμάζουν φυσιολογικά, μεταφέρονται στην επιφάνεια του δέρματος και αποπίπτουν μέσα σε 28 περίπου ημέρες. Αντίθετα, σε άτομα με ψωρίαση, τα κύτταρα αυτά δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν και μεταφέρονται ταχύτερα στην επιφάνεια του δέρματος, σε μόλις 3-4 ημέρες. Καθώς ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αποβάλει τα επιπλέον κύτταρα με επαρκώς γρήγορους ρυθμούς, σχηματίζονται σωροί κυττάρων που αποτελούν τις χαρακτηριστικές δερματικές «βλάβες» της ψωρίασης.
Πώς εκδηλώνεται η ψωρίαση.
Σε γενικές γραμμές, η μορφή με την οποία εμφανίζεται η ψωρίαση, είναι πλάκες ερυθρού, επηρμένου δέρματος που καλύπτονται από λευκά λέπια. Ορισμένες μορφές ψωρίασης χαρακτηρίζονται από τον σχηματισμό φλυκταινών (φλυκταινώδης ψωρίαση), ή από συνολική φλεγμονή και ερυθρότητα του δέρματος (ερυθροδερμική ψωρίαση), ή από φλεγμονή των αρθρώσεων, σε συνδυασμό με ψωριασικές βλάβες (ψωριασική αρθρίτιδα). Η ψωρίαση ενδέχεται να προκαλέσει έντονο κνησμό και αίσθημα καύσου (κάψιμο).Συχνότερη μορφή ψωρίασης είναι η κοινή ψωρίαση, γνωστή και ως ψωρίαση κατά πλάκας. Στις συχνότερες εντοπίσεις του εξανθήματος περιλαμβάνονται οι περιοχές των αγκώνων, του τριχωτού της κεφαλής και των γονάτων, ενώ τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η δημιουργία λεπιών και ο κνησμός. Εξάρσεις της νόσου παρατηρούνται κατά μέσο όρο 2,6 φορές το χρόνο και οι ασθενείς θεωρούν το stress, άγχος ως την κύρια αιτία επιδείνωσης της νόσου. Λόγω της νόσου, οι ασθενείς χρειάζεται να επισκεφθούν το δερματολόγο τους 2 έως 4 φορές ετησίως κατά μέσο όρο. Περίπου το 80% των ασθενών πάσχει από την κοινή ψωρίαση που προαναφέρθηκε.Άλλες μορφές ψωρίασης είναι:Σταγονοειδής ψωρίαση: μικρές, ερυθρές, μεμονωμένες σταγονοειδείς βλατίδες ή πλάκες στο δέρμα.Ανάστροφη ψωρίαση: λείες, ξηρές, ερυθρές και φλεγμονώδεις περιοχές που εντοπίζονται συχνά στις πτυχές του δέρματος (μασχαλιαίες, μηρογεννητικές, υπομαζικές) και οι οποίες δεν παρουσιάζουν λέπια.
Ερυθροδερμική ψωρίαση: εμφανίζεται είτε αιφνίδια χωρίς προηγούμενο ιστορικό ψωρίασης, είτε ως αποτέλεσμα επιδείνωσης μίας προϋπάρχουσας χρόνιας ψωρίασης. Πρόκειται για μία σοβαρή μορφή της νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από καθολική φλεγμονή και ερυθρότητα του δέρματος. Η προσβολή του δέρματος μπορεί να είναι πλήρης ή μερική, αφήνοντας μικρές περιοχές μη προσβεβλημένου δέρματος.
Φλυκταινώδης ψωρίαση: χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό φλυκταινών (πυωδών φυσαλίδων), οι οποίες μετά από την πάροδο κάποιων ημερών αποξηραίνονται. Διακρίνονται δύο τύποι φλυκταινώδους ψωρίασης, η εντοπισμένη φλυκταινώδης ψωρίαση παλαμών-πελμάτων και η γενικευμένη φλυκταινώδης ψωρίαση που χαρακτηρίζεται από γενικευμένο εξάνθημα.
Ψωριασική αρθρίτιδα: αποτελεί μία ξεχωριστή μορφή, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη κλινικών εκδηλώσεων αρθρίτιδας και εμφανίζεται στο 15 έως 25% των ασθενών με ψωρίαση. Προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις και συχνότερα στους καρπούς, στα γόνατα, στους αστραγάλους και στον αυχένα. Προσβάλλει συνήθως τις άκρες των δακτύλων των χεριών και των ποδιών και ενδέχεται επίσης να προσβάλλει τη σπονδυλική στήλη. Η πορεία της είναι συχνά εξελικτική και απαιτεί έγκαιρη και αποτελεσματική συστηματική θεραπεία, έτσι ώστε να προληφθεί η διάβρωση των αρθρώσεων.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ψωρίασης;
Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση του δέρματος που έχει προσβληθεί από τη νόσο, καθώς οι ψωριασικές βλάβες είναι χαρακτηριστικές ως προς τη μορφολογία και την εντόπισή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου η νόσος εξελίσσεται, ή μεταβάλλεται σε μία άλλη μορφή, ή όταν η ψωρίαση επιπλέκεται από άλλες καταστάσεις, απαιτείται η λήψη ενός μικρού τμήματος του προσβεβλημένου δέρματος (βιοψία) για την πραγματοποίηση εξέτασης με μικροσκόπιο (ιστολογική εξέταση). Σε περιπτώσεις ψωριασικής αρθρίτιδας, απαιτούνται και ακτινογραφίες των προσβεβλημένων αρθρώσεων.Πώς επηρεάζεται η ζωή μου από την ψωρίαση;Η ψυχολογική επιβάρυνση της ψωρίασης είναι συχνά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα περίμενε κάποιος κρίνοντας απλώς και μόνο από την κλινική της βαρύτητα.
H ψωρίαση επηρεάζει την εμφάνισή σας, και άρα και την εικόνα που τα άτομα του περιβάλλοντός σας έχουν για εσάς. Είναι πολύ πιθανό, κάποιοι να αποφεύγουν να σας αγγίξουν, να σας αγκαλιάσουν, να σας φιλήσουν, να μοιραστούν μαζί σας π.χ. ένα ρούχο ή μία πετσέτα, ακόμη και να σας πλησιάσουν σε πολύ μικρή απόσταση, επειδή ίσως δεν ξέρουν, ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Επίσης, η ψωρίαση μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο σε μία σειρά δραστηριοτήτων σας που αποτελούν διέξοδο άθλησης, διασκέδασης, αλλά και κοινωνικής συναναστροφής (π.χ. είσοδος σε γυμναστήριο, σε κολυμβητήριο, σε πλαζ κ.λπ.).Η ψωρίαση δεν είναι μόνο δερματολογική νόσος. Ένα ποσοστό ασθενών (11% στην Ελλάδα) εμφανίζει ψωριασική αρθρίτιδα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να συνυπάρχει και με: μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακή νόσο, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, χρόνια νεφρική νόσο, κ.α. Η ψωρίαση σχετίζεται επίσης με ψυχιατρική συννοσηρότητα και κακή ποιότητα ζωής. Η συχνότητα κατάθλιψης στους ψωριασικούς ασθενείς ανέρχεται έως 60%, ενώ αυξημένη είναι και η συχνότητα χαμηλής αυτοεκτίμησης, σεξουαλικής δυσλειτουργίας και αγχώδους διαταραχής.Από τα ανωτέρω, συμπεραίνουμε, ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα κοσμητικό πρόβλημα, αλλά για συστηματικό νόσημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι, ότι η ψωρίαση αντιμετωπίζεται με την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας, ενημερώστε τον σε βάθος και συνεργαστείτε στενά μαζί του, ώστε να επιλέξετε την κατάλληλη για σας θεραπεία και να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που σκοπό θα έχει να βελτιώνει ουσιαστικά την καθημερινή σας ζωή.
Η χρήση της κουρκουμίνης στη ψωρίαση.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παραδοσιακή ιατρική, που βασίζεται στη χορήγηση φυσικών και φυτικών προϊόντων για τη θεραπεία πολλών ανθρώπινων ασθενειών, έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλη την ιστορία, μετατρέποντας σήμερα σε μια πραγματική βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων, με καταγεγραμμένο κόστος 10 δισεκατομμυρίων USD / έτος [ 1].
Μεταξύ των πολυάριθμων φυτικών ενώσεων που διατίθενται για ιατρικό σκοπό, υπάρχει η κουρκουμίνη, μια πολυφαινόλη που προέρχεται από το χρυσό κουρκούμη μπαχαρικών («Curcuma longa»), της οικογένειας Zinzigiberaceae, που χαρακτηρίζεται από πολλές ιδιότητες [2].
Από την αρχαιότητα, η κουρκουμίνη έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για διαφορετικούς σκοπούς, όπως μαγειρικό μπαχαρικό και διατροφικό πρόσθετο (π.χ. παγωτό, γιαούρτι, χυμός πορτοκαλιού, μπισκότα, ποπ κορν, κέικ, δημητριακά, σάλτσες, ζελατίνες), μακιγιάζ και, τέλος, ως φυσικό προϊόν για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, ειδικά για τα χρόνια φλεγμονώδη [3].
Αν και είναι η γνωστή η αποτελεσματικότητα ως θεραπευτικό βότανο τους περασμένους αιώνες, οι φαρμακολογικές ιδιότητες της κουρκουμίνης έχουν αποδειχθεί επιστημονικά μόνο τον περασμένο αιώνα [4] [5]. Σήμερα, είναι σαφές πώς το ευρύ φάσμα της χρήσης κουρκουμίνης στην ιατρική είναι το αποτέλεσμα των πολυάριθμων ιδιοτήτων του, όπως η ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιπολλαπλασιαστική, αντι-καρκινογόνος και αντιμικροβιακή δράση της. [6] [7].
Στην ιατρική, η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών [3], όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, οφθαλμικές παθήσεις (π.χ. χρόνια πρόσθια ραγοειδίτιδα, επιπεφυκίτιδα), λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, εμμηνορροϊκές αλλοιώσεις, ηπατικές και γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. κοιλιακός πόνος, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ) [3] [8] [9] [10]. Επιπλέον, η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται ως επικουρική θεραπεία για τη θεραπεία καρκίνων του δέρματος, ανεμοβλογιάς και επούλωσης πληγών [5] [6].
Ακόμα κι αν προστεθεί στην καθημερινή μας διατροφή (η οποία ποσότητα θα είναι πολύ μικρή λόγω δυσκολίας απορρόφησης της κουρκουμίνης), η κουρκουμίνη διατίθεται πλέον και σε συμπληρώματα διατροφής, τα οποία οδηγούν στη βελτίωση της απορρόφησης και της βιοδιαθεσιμότητάς της.
ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ ΚΑΙ ΨΩΡΙΑΣΗ
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος η οποία προσβάλει τα δερματικά κύτταρα και μερικές φορές τις αρθρώσεις, τα οστά, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τα νύχια και τους βλεννογόνους. Αν και μπορεί να εμφανιστεί με αρκετές διαφορετικές κλινικές παραλλαγές, η πιο συχνή είναι η «vulgaris», η οποία χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις στρογγυλές ή ωοειδείς βλάβες, που καλύπτονται από λευκές-ασημί κλίμακες. Οι δερματικές αλλοιώσεις εντοπίζονται συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και την οσφυϊκή-ιερή περιοχή σε συμμετρικό σχέδιο, ακόμη και αν μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικές περιοχές του σώματος [12].
Παρά τη διαθεσιμότητα πολλών θεραπευτικών επιλογών για τη θεραπεία της ψωρίασης [13] [14] [15] [16] [17], κανένα από αυτά δεν παρέχει άριστα κλινικά αποτελέσματα χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών (Πίνακας 1).
Τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών υπογραμμίζει την πιθανή χρήση της κουρκουμίνης στη θεραπεία της ψωρίασης. Πολλά είναι τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεραπευτική του αποτελεσματικότητα. Το πρώτο είναι ότι η κουρκουμίνη, με την αντιοξειδωτική της ιδιότητα, μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες των ψωριασικών αλλοιώσεων [18]. Πιο πρόσφατα, δύο διαφορετικές μελέτες έδειξαν πώς η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης μπορεί επίσης να σχετίζεται με την ικανότητά της να αναστέλλει τις φωσφορυλάσες κινάσες, οι οποίες αυξάνονται σε ψωριασικούς ασθενείς [19] [20]. Επίσης ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα, που επιτεύχθηκαν από τους Varma et al., σχετικά με τη χρήση της κουρκουμίνης σε συγκεντρώσεις 25 και 50 μΜ στη θεραπεία των ψωριασικών κυττάρων (κύτταρα HaCaT), in vitro. Οι επιστήμονες έδειξαν πώς η κουρκουμίνη μπόρεσε να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ψωριασικών κυττάρων που μοιάζουν με την κάτω ρύθμιση των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, όπως η ιντερλευκίνη – 17, ο παράγοντας νέκρωσης όγκων – α, ιντερφερόνη – γ και ιντερλευκίνη – 6. Επιπλέον, η κουρκουμίνη βελτίωσε σημαντικά τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος με την ανοδική ρύθμιση της ινουλουλκρίνης (iNV) και της φιλαγκρίνης (FLG) [21].
Πρόσφατα, οι Kang D. et Al. έχουν αποδείξει, σε ποντίκια μοντέλα, μια άλλη σημαντική επίδραση της κουρκουμίνης, που συνίσταται στην αναστολή των καναλιών καλίου (υπότυποι Kv1.3) που εκφράζονται σε Τ κύτταρα, τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται στην έναρξη της ψωρίασης. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης, έχουν επιβεβαιωθεί από το εύρημα ότι τα ποντίκια, έδειξαν στον ορό τους μια μείωση πάνω από 50% επίπεδο φλεγμονωδών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των TNF – α, IFN – γ, IL – 2, IL – 12, IL – 22 και IL – 23 [22]. Καμία μελέτη in vivo δεν έδειξε παρενέργειες της κουρκουμίνης στη θεραπεία των ψωριασικών ασθενών [23] [24] και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει ορίσει την κουρκουμίνη ως «γενικά ασφαλές συστατικό» (GRAS). Συμπερασματικά, η κουρκουμίνη είναι μια πολυφαινόλη που προέρχεται από το χρυσό κουρκούμη μπαχαρικών («Curcuma longa»). Λόγω των πολυάριθμων ιδιοτήτων του (π.χ. αντιοξειδωτικές, αντιπολλαπλασιαστικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες), η κουρκουμίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών [25]. Πρόσφατα έχει προταθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης, όπου η αποτελεσματικότητά της φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα διαφορετικών μηχανισμών δράσης. Ακόμα κι αν διαφορετικές μελέτες, τόσο in vitro όσο και in vivo, έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της και το ασφαλές προφίλ της, απαιτούνται περαιτέρω ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες πριν προταθεί η από του στόματος κουρκουμίνη ως έγκυρη θεραπεία για την ψωρίαση.
Ψωρίαση και HydroCurc®Max
Το HydroCurc® Max είναι το μοναδικό συμπλήρωμα διατροφής παγκοσμίως που προσφέρει την πλήρη απορρόφηση της κουρκουμίνης. Μία κάψουλα μας προσφέρει 400mg Κουρκουμίνη (κουρκουμίνη είναι η δραστική ουσια που εξάγουμε από τον Κουρκουμά).
Με την πλήρη απορρόφηση της κουρκουμίνης έχουμε άμεσα ορατά αποτελέσματα καθώς εμποδίζουμε το σχεδιασμό των φλεγμονών σε μοριακό επίπεδο ενώ θεραπεύουμε τις ήδη υπάρχουσες!
To HydroCurc® Max μας προσφέρει όλα τα οφέλη της γνωστής σε όλους μας κουρκουμίνη με μία κάψουλα. Την πλήρη απορρόφηση την πετύχαμε με την τεχνολογία LipiSperse® βραβευμένη παγκόσμια πατέντα της Pharmako Biotechnologies Sydney, Australia.
Σημαντική βελτίωση έχουμε στους ασθενείς μας με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα μετά από αγωγή που τους προτείναμε με το HydroCurc® Max σε συνδιασμό με συμπλήρωμα διατροφής Βιταμίνης D3.
*******Ακολουθούν φωτογραφίες βελτίωσης ασθενούς με σοβαρό ψωριασικό νόσημα*******